Ceramiczne naczynia do wypieków świątecznych

Świąteczne wypieki

W okresie świąt Bożego Narodzenia, każdy z nas zapewne planuje przygotowanie wielu potraw. Wypiekanie ciast jest wręcz obowiązkiem – warto zatem zadbać o to, by w naszej kuchni znalazły się naczynia do wypiekania najwyższej jakości.


Istnieje wiele produktów, które możemy wykorzystać do wypiekania wigilijnych ciast. Na pewno w kuchennych szafkach mamy od lat stosowane naczynia. Aby zapewnić sobie najwyższą jakość potraw, warto nieco odświeżyć asortyment kuchenny i zaopatrzyć się w porządne, markowe naczynia do wypieków.

Dlaczego akurat ceramika? – Warto pamiętać, że ceramiczne naczynia bardzo szybko się nagrzewają i długo pozostają ciepłe. Obecnie, producenci oferują nie tylko wysoką jakość i wytrzymałość swoich naczyń, ale i odpowiedni wygląd. Naczynia stalowe i popularne blachy są używane jedynie do wypiekania ciast. Natomiast ceramika, ze względu na swój urok i kolor (często też blask), jest stawiana na stole wraz ze świeżo upieczonym ciastem.

Ceramika od stuleci jest ulepszana – dzięki temu, obecnie mamy możliwość używać ceramicznych naczyń do wypiekania nawet w bardzo wysokich temperaturach. Dziś mamy niezwykle bogaty wybór – możemy przebierać w kształtach, wymiarach, grubościach ścianek i kolorach naczyń. Dodatkowo, bardzo często możemy natknąć się na ceramiczne naczynia, które są przeznaczone do konkretnego typu wypieków lub dań.

Gdzie zatem szukać odpowiednich naczyń? – Wybór nie zawsze jest prosty. Warto się udać do markowych sklepów, które oferują asortyment kuchenny. Ceramiczne naczynia do wypiekania są od lat popularne, a ostatnimi czasy wracają do łask.

Jak wybrać naczynia ceramiczne?

Na samym początku, musimy określić, jakie potrawy zamierzamy przygotować na święta. Ciasta, tarty, zapiekane potrawy czy suflety, to potrawy, do których można użyć wielu form i foremek. Następnym krokiem jest wybranie sklepu lub marki, z której naczynia chcemy zakupić.

Trzeba podkreślić, że ze względu na wielość produktów tego typu, często nie patrzymy nawet na markę czy producenta. Jest to jednak istotne, gdyż bardziej rozpoznawalne marki mogą zaoferować nam wyższą jakość swoich produktów. Trzeba pamiętać, że popularność marki buduje dodatkowo zaufanie klientów.

Wybierając ceramiczne naczynia do wypiekania, warto zapoznać się z markami takimi jak:

  • Emilie Henry – francuska marka produkująca ceramikę burgundzką. Naczynia charakteryzują się jednolitymi kolorami i połyskiem. W ofercie są różnorodne naczynia do wypieków. Nieco cięższe formy i naczynia z pokrywą będą długo trzymać ciepło.
  • ASA – produkty z kolekcji 250 Plus, są przeznaczone do wypiekania. Wiele jest mniejszych kokilek do sufletów lub pojedynczych, małych deserów. Wypiekanie małych ciasteczek lub babeczek również jest przyjemne i wskazane na święta.
  • Villeroy&Boch – poszczególne elementy z kolekcji Cooking Elements, są przystosowane do wysokich temperatur. Można wybierać między różnymi rozmiarami i kształtami. Dodatkowo, wiele naczyń jest pokryta wzorami kwiatowymi.

Naczynia do wypiekania bardzo często są atrakcyjne – dzięki temu można w nich nie tylko wypiekać, ale i serwować gotowe dania. Obecnie, bogaty wybór pozwala nam dopasować naczynia według naszej wizji i potrzeb.

Naczynie do wypiekania Villeroy & Boch

Przy dokonywaniu wyboru, musimy mieć na uwadze moc naszego piekarnika i temperaturę maksymalną, jaką może wytrzymać naczynie ceramiczne. Ceramika produkowana przez światowe marki, będzie o wiele bardziej wytrzymała niż zwykłe naczynia nieznanego pochodzenia. Warto więc poznać cenione marki, które zapewnią nam idealną jakość świątecznych wypieków.

Pan Lotto