Jakie są różnice pomiędzy pakowarkami próżniowymi? – na co zwracać uwagę podczas zakupu

pakowarka próżniowa henkelman

Dla każdego biznesu gastronomicznego zmniejszenie marnotrawienia żywności jest kluczowe z powodów biznesowych, jak i moralnych. Pakowanie próżniowe to rozwiązanie, które jest nam w stanie pomóc zredukować straty. Produkty pakowane próżniowo nadają się do spożycia od 3 do 5 razy dłużej niż te niepaczkowane, a także smakują świeżo, ponieważ wykorzystując to rozwiązanie usuwamy większość czynników, które powodują ich rozpad.

Dlaczego warto używać pakowarki próżniowej?

W pakowaniu próżniowym najlepsze jest to, że do rozpoczęcia pracy potrzebujemy jedynie pakowarki próżniowej i kompatybilnych toreb. Zgrzewarka próżniowa lub maszyna do pakowania próżniowego służy do usuwania całego lub prawie całego powietrza, tlenu, w plastikowej torbie, w której umieszczane są artykuły spożywcze. Maszyna następnie uszczelnia termicznie otwarty koniec worka, aby upewnić się, że powietrze nie może ponownie wejść. Gatunek tworzywa sztucznego zastosowany w torbie pomaga również zapobiegać przedostawaniu się cząsteczek powietrza i innych związków chemicznych, które mogłyby przyspieszać psucie się żywności.

Pakowarki próżniowe są często stosowane do mięs, ryb, serów, warzyw i owoców. Mogą być też wykorzystywane do zabezpieczenia mąki, płatków zbożowych, orzechów, kawy, chipsów ziemniaczanych i większości innych produktów spożywczych. Dzięki nim okres przechowywania żywności jest znacznie wydłużony. Produkty nie tylko będą dłużej nadawały się do spożycia, ale również zachowają pełną świeżość, smak i aromat. Bez powietrza w worku nie może nastąpić parowanie ani wysychanie.

produkt pakowany próżniowo

Pakowarki próżniowe w naprawdę unikalny sposób zabezpieczają żywność. Plastikowe torby na suwak po prostu nie mogą konkurować w tym zakresie. Zabezpiecza to również przed działaniem owadów i innych insektów.

Inne metody przechowywania żywności utrzymują świeżość żywności tylko przez kilka dni, ale uszczelnienie próżniowe może utrzymywać świeżość żywności przez miesiące.

Folię termokurczliwą można stosować do uszczelniania frytek i innych delikatnych potraw bez ich zgniatania. Sprawdza się ona również w przypadku artykułów nieżywnościowych, takich jak dokumenty, ubrania i inne kosztowności.

Gotowanie sous vide jest możliwe dzięki uszczelnieniu próżniowemu. Zgrzewarka próżniowa jest doskonałym „towarzyszem” dla urządzeń sous vide.

Mięso i ryby można marynować szybciej dzięki uszczelnianiu próżniowemu niż przez całonocne pozostawienie w lodówce.

Rodzaje pakowarek próżniowych

Istnieje kilka różnych typów uszczelniaczy próżniowych, które należy rozważyć przy zakupie, ponieważ każdy typ jest idealny do konkretnych zastosowań i sytuacji. Pierwszym rodzajem jest komorowa zgrzewarka próżniowa. Uszczelniacze komorowe umożliwiają umieszczenie żywności, która ma być zamknięta, w całkowicie zamkniętej komorze. Aby je wykorzystać zamykamy pokrywę i czekamy, aż torebka zostanie automatycznie zamknięta. Są one najszybsze ze wszystkich pakowarek i często podwójnie uszczelniają worki, aby zapewnić dodatkowe zabezpieczenie. Doskonale nadają się do intensywnego użytkowania i przetwarzania dużych ilości jedzenia. Co ciekawe mogą one być stosowane do „zamykania” zup i innych płynów. Są one jednak droższe niż inne rozwiązania i zajmują więcej miejsca.

Innym rozwiązaniem są zgrzewarki zewnętrzne lub ręczne. Nie mają one komory i musimy sami nimi manewrować. Dzielą się one na dwa główne typy: uszczelniacze zaciskowe i z dyszami. Uszczelniacze zaciskowe wymagają specjalnie zaprojektowanych toreb z wbudowanymi kanałami powietrznymi. Modele te nadają się do użytkowania rzadziej, raz na tydzień lub miesiąc, nie sprawdzą się jednak jeżeli potrzebujemy ich intensywnie użytkować. Są jednak stosunkowo niedrogie i skuteczne.

pakowanie-prozniowo-mieso

Uszczelniacze z dyszami są wkładane do torby, aby usunąć z niej powietrze. Sprawdzają się raczej do użytku domowego, kiedy nie potrzebujemy ich często. W tego typu sprzęcie żadna komora, lub rodzaj opakowania, nie ogranicza rozmiaru ani kształtu przedmiotów, które mają być próżniowo zapakowane więc zyskujemy większą wszechstronność. Jednak takie pakowarki wymagają większych przerw pomiędzy użytkowaniem, a w samych workach szwy nie są tak równomiernie uszczelnione jak w przypadku innych rozwiązań.

Jeżeli wybraliśmy już rodzaj pakowarki odpowiedni dla nas zwróćmy uwagę na jej prędkość i moc. Większe maszyny komorowe są zazwyczaj najbardziej wydajne. Sprawdźmy jaka jest prędkość uszczelniania oraz czy maszyna jest przeznaczona do pracy w trybie „ciężkim” lub „lekkim”.

Pan Lotto